Montage/aanbrengen van transparante raamfolie2021-11-22T18:06:07+00:00

3. Hoe monteer ik transparante raamfolie (Bubble Free)?

Hieronder lees u de product specifieke instructies met betrekking tot het monteren/aanbrengen van bedrukte transparante raamfolie (bubble free).

 • Nadat u uw bestelling heeft ontvangen rolt u het materiaal uit. Bewaar de bedrukte transparante raamfolie plat. Monteer de bedrukte transparante raamfolie binnen enkele dagen na ontvangst. Ga naar onze website en lees de algemene informatie. Vervolgens leest u de product specifieke informatie. Hiermee voorkomt u veel voorkomende fouten! Ga dan pas verder met het bekijken van deze video.
 • Maak de ondergrond/glas, het raamkozijn en uw werkruimte goed schoon. Vrij van verf, vet, stof, etc.. Als er vuil achterblijft, ziet u dit altijd!
 • De bedrukte transparante raamfolie zelf zit tussen de applicatietape (het gelige/houtige lijmpapier wat voorop de bedrukte transparante raamfolie zit) en het backing papier (het stevige ondoorzichtige witte papier achterop op bedrukte transparante raamfolie, dit heeft vaak een kleine grijze bedrukking).
 • Wrijf met de vilt spatel de applicatietape (het gelige/houtige lijmpapier wat voorop de bedrukte transparante raamfolie zit) nogmaals aan om de hechting tussen de bedrukte transparante raamfolie en de applicatietape te verbeteren. Hoe complexer uw ontwerp, hoe meer elementen uw ontwerp bevat, hoe belangrijker dit is. U kunt dit meerdere malen doen. Gebruik een goed vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een stevige tafel).
 • Sla de bedrukte transparante raamfolie om. Verwijder het rugpapier rustig onder een hoek van 45 graden (dit werkt vaak het beste). Hoe complexer het ontwerp hoe langzamer dit gaat. Nu komt de plaklaag tevoorschijn, welke u tegen het raam monteert. Gebruik uw duim/vingers om kleine elementen nogmaals aan te drukken op de applicatietape, als deze niet blijven plakken. Complexe ontwerpen kunnen 5 tot 15 minuten duren voordat de backing is verwijderd.
 • Gebruik 2 of meer personen tijdens het monteren. Één die wrijft en één persoon die de bedrukte transparante raamfolie boven het glas laat zweven. Plaats de bedrukte transparante raamfolie met de applicatietape waar u deze wilt hebben. Één persoon houdt de bedrukte transparante raamfolie boven/links vast, de andere persoon onder/rechts. Tijdens het aanwrijven laat u de bedrukte transparante raamfolie een paar centimeter boven het glas zweven. Gebruik uw vilt spatel en wrijf met overlappende banen vanuit het midden van de raamfolie. Begin in het hart van de film en werk vervolgens eerst naar boven/links.
 • Monteer geen bedrukte transparante raamfolie in de directe zon! Als u gaat aanbrengen zorgt u ervoor dat de temperatuur van het materiaal, de lucht en de ondergrond zo rond de 12 à 18 graden Celsius is. Hoe hoger de temperatuur (> 18 C) hoe moeilijker het monteren. Zet radiatoren van te voren uit.
 • Herhaal dit. Trek met uw handen altijd naar buiten zodat de bedrukte transparante raamfolie altijd geheel vlak boven het glas zweeft tijdens het aanwrijven. Start in het hart van de film met wrijven. Wrijf altijd vanuit het midden van de film met overlappende banen en werk vervolgens naar onder/rechts.
 • Gebruik uw vingers om blazen op te sporen en kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtbelletjes ziet. Wrijf deze weg/aan met uw vingers/spatel, zonder al te veel kracht te gebruiken. Indien aanwezig, druk met uw vinder nogmaals op de kleine elementen in uw ontwerp.
 • Trek altijd de film langs het raam/glas en nooit van het raam/glas af. Trek met uw handen altijd naar buiten zodat de bedrukte transparante raamfolie altijd geheel vlak boven het glas zweeft tijdens het aanwrijven. Gebruik de zwaartekracht in uw voordeel.
 • De bubble free bedrukte transparante raamfolie kunt u zonder water monteren, als u dit wilt. Maar bent u onervaren of monteert u grote vellen bedrukte transparante raamfolie zonder al te veel cut-outs, dan kunt u water gebruiken, als u wilt. Bij wet-apply bedrukte transparante raamfolie gebruikt u altijd water. Gebruik een plantenspuit om een fijne mist van water op het glas aan te brengen. Als waterdruppels gaan lopen gebruikt u te veel water.
 • Laat de bedrukte transparante raamfolie nu een paar uur hechten met het glas, voordat u de applicatietape gaat verwijderen. Controleer of er geen bubbels zijn met uw handen en/of kijk aan de andere kant van het glas.
 • Geef de bedrukte transparante raamfolie voldoende tijd om aan het glas te hechten. Verwijder de applicatietape in banen van 30 à 40 cm breed. Verwijder de applicatietape door het langs het raam te trekken. Verwijder de applicatietape nooit door het van het raam af te trekken (naar u toe te trekken). Trekt u toch de transparante raamfolie mee bij het verwijderen van de applicatietape. Laat de bedrukte transparante raamfolie dan nog langer hechten voordat u de applicatietape verwijderd.

 

 

 • Heeft u water gebruikt? Verwijder dit met een droge doek, voordat u de applicatietape gaat verwijderen. Druk nogmaals met uw vinder de kleine elementen in uw ontwerp aan, zowel voor, als na het verwijderen van de applicatietape.
 • Laat de bedrukte transparante raamfolie nu een paar dagen rusten zodat de hechting van de lijm met de ruit optimaal is.
 • Wij gebruiken een hoge kwaliteit bedrukte transparante raamfolie die, ook na 10 jaar na het aanbrengen, nog goed/makkelijk van de ramen is te verwijderen. De gesneden transparante raamfolie wel goed warm maken met een föhn/warmtepistool/infraroodverwarmer tijdens het verwijderen.
 • Ook is het geen probleem om de bedrukte transparante raamfolie op HR++ glas aan te brengen.